Landscaping Works to Gleneagles Roundabout for the Ryder Cup.

Allison’s where initially engaged to carry out landscaping and fencing works to the new Gleneagles Station Link Road which was being introduced to aid traffic flow for the 2014 Ryder Cup.

Due to the success of this initial contract Allisons where asked to landscape a new feature roundabout to the station which had been designed by a local landscape architect in conjunction with Perth & Kinross Council.

  • Client – Whitemountain / Perth & Kinross Council
  • Value – £3,500 
  • Duration – Four weeks
  • Date Awarded – August 2014
  • Completion Date – September 2014

Project Description

landscaping icon
Overall Project:

Allison’s where initially engaged to carry out landscaping & fencing works to the new Gleneagles Station Link Road which was being introduced to aid traffic flow for the 2014 Ryder Cup. Due to the success of this initial contract Allisons where asked to landscape a new feature roundabout to the station which had been designed by a local landscape architect in conjunction with Perth & Kinross Council.

Perth & Kinross Council where keen to create a legacy to the 2014 Ryder Cup and the design and artwork installed reflect this. The project came with its difficulties in that the roundabout was now live as the main works to the new link road where complete and traffic management was now required. There was also numerous stakeholders involved in the project, these being the Council and their representatives, their roads & street lighting departments, the landscape architect, the artists who manufactured the sculptures and the community payback team who the council had engaged to construct the stonewalls. This took considerable time and organisation to ensure works where coordinated to avoid any conflict. We also only had 5 weeks until the Ryder Cup started and works had to be completed in a 4 week window.

Services Provided:

The main works involved stripping of the existing topsoil and setting aside on another area of the project for re-use (220m3). Import, spreading and shaping of subsoil (700m3) to create the bunds. Installation of revetted turf to create natural grass bunker type walls. Installation of the foundation and golf club sculptures. Spreading of previously set aside topsoil and the import of additional topsoil (300m3). Prepare, supply and laying 750m2 of new high quality turf. Shrub bed preparation and then planting of 2300nr shrubs and ornamental grasses with bark mulch spread under the shrubs on completion. Also included within the contract was a 12 month maintenance which we will undertake to ensure it stays looking at it best.

Result / Technical Details:

A close working relationship was developed between all stakeholders allowing the project to be completed safely, on time and within budget. Careful attention was paid to minimize disruption to road users and the council now has a lasting legacy of the 2014 Ryder Cup.